Translate

viernes, 28 de agosto de 2015

Mermelada de fresas da horta.


Pra facer esta mermelada eu utilizo fresas da hora, xa que superan en calidade e sabor ás que se compran.


O QUE PRECISO:

1 kg. de fresas.

600 gramos de azúcre.
Zumo de un ou dous limóns.
1 rama de canela.

COMO O FAGO:

-Quitar a folla verde das fresas (pedúnculo).

-Lavar as fresas e trocealas.




-Nun bol grande poñer o kilo de fresas co azúcre, o limón (podo poñer tamén un trozo de casca) e unha rama de canela.

-Deixar toda a noite no frigorífico macerando (o líquido queda como un almíbar).



Ó día seguinte fago a mermelada:


-Poño as fresas co seu almíbar a lume lento unhos 40 minutos. (A canela e a casca de limón podo retirala antes ou cando empece a espesar un pouco).

Ir removendo e retirar a espuma que se vai facendo.

-Cando esté feita retirar e se queremos podemos pasarlle a batidora (ó noso gusto; a min no caso da mermelada de fresas gústame atopar algún pedaciño).

-Poñer nos botes (hasta arriba de todo) e tapar.

(Despois seguimos unha das dúas opcións que coñecemos: ou ben lles damos a volta ós botes, en quente, e os deixamos así hasta o día seguinte. Ou os esterilizamos a baño maría).
Conservar nun sitio fresco, seco e escuro.

NOTAS:

A PECTINA: A pectina é o que fai que a mermelada gelifique, que espese. A industria añade pectina pero no caso das mermeladas caseiras non é necesario xa que as froitas xa teñen pectinas naturais. 


Ademais O LIMÓN apórtalle a pectina extra que necesitamos (por eso añadimos o zumo de limón). A pectina natural necesita de azúcre para realizar a súa función.

O limón tamén axuda a conseguir un equilibrio de acidez. Tamén aporta sabor e aroma.

Ademáis de añadir o zumo tamén podemos añadir a pel do limón e logo retirar.

Nalgunhas mermeladas de froitas ou verduras con pouca pectina (por exemplo calabacín, plátano, piña, pera) añadiremos mazá para que lle aporte esta pectina.


O AZÚCRE: O azúcre ademais de endulzar, actúa como conservante. Eu suelo añadir a metade de azúcre que de froita ou un pouco mais. (Hai quen añade metade e metade).


COMO SABER SI A MERMELADA ESTÁ FEITA:

Se a deixamos pouco tempo sairá líquida porque a pectina non espesou.
Se a deixamos demasiado tempo sairá demasiado dulce e demasiado espesa.
Unha maneira de saber si xa está é ós vinte minutos facéndose botar un pouquiño nun pratiño e meter unhos minutos no frigorífico ou conxelador; xa vamos ver se ten a textura adecuada (formou como unha cuberta; fai arruga).

O RECIPIENTE: É recomendable utilizar unha cazola baixa e ancha, e facer cantidades pequenas.


A FROITA: Escoller froita que non esté nin mui verde nin mui madura (canto mais madura está a froita menos pectina ten).



Imprimir artículo

No hay comentarios:

Publicar un comentario